Owocowy bio-olejek: wszechstronny olej z pestek malin

Owocowy bio-olejek: wszechstronny olej z pestek malin

Pielęgnacja, która opiera się na olejach, znana jest od wielu wieków. Przez pewien czas oleje roślinne straciły zainteresowanie kobiet, ale powoli wracają do łask. Coraz chętniej zastępujemy nimi większość kosmetyków. Przyjrzyjmy się temu z pestek malin. Co ten niepozorny, owocowy olejek ma do zaoferowania?

Czemu olejek z pestek malin zalicza się do grupy tzw. bio-olejów?

Wytłoczony na zimno i nierafinowany olej z nasion malin zawiera aż 80% NNKT. To naprawdę bardzo duże stężenie, zwłaszcza kiedy pod uwagę weźmiemy, ile Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych zawierają inne oleje roślinne. Olejek malinowy zdecydowanie przebija je wszystkie. Znajdziemy w nim również witaminę E w dwóch postaciach: popularnego tokoferolu i bardziej unikalnego gamma-tokoferolu. Oprócz niej olej z nasion malin zawiera też inne silne przeciwutleniacze np. karotenoidy oraz flawonoidy.

Olejek z pestek malin to całkowicie naturalny produkt, który wytłacza się na zimno z prostego powodu. Taki sposób tłoczenia gwarantuje świeżość i trwałość oleju. Warto wspomnieć w tym momencie, że olej z pestek malin jest bardzo stabilny, co oznacza, że nadaje się do konserwowania i utrwalania innych olejów np. w domowych kosmetykach.

olejekmalinowy

Czy warto stosować olejek malinowy w pielęgnacji?

Nie ma wątpliwości co do tego, że olej malinowy jest bardzo cenny dla człowieka. Najlepiej sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej, ale nie tylko. Ze względu na lekką i bardzo dobrze wchłanialną konsystencję można stosować go również jako olejek do włosów oraz paznokci. Kwestią pozostaje opłacalność, bo olejek malinowy jest stosunkowo drogi.

Naturalny olej z malin ma właściwości:
– przeciwzapalne,
– przeciwalergiczne,
– przyspieszające regenerację skóry,
– widocznie odmładzające,
– przeciwbakteryjne,
– bardzo silnie nawilżające itp.

Biorąc pod uwagę wszystkie właściwości olejku malinowego można polecać go do pielęgnacji skóry i włosów niemal każdemu. Oczywiście o ile nie mamy uczulenia na te owoce, ale to nie zdarza się zbyt często. Olej z nasion malin z powodzeniem można wykorzystać do pielęgnacji skóry np. w trakcie masażu, po depilacji lub woskowaniu, a nawet w trakcie opalania. Wszystko ze względu na unikalne właściwości łagodzące i bardzo skuteczną ochronę UV.

Materiały prasowe


Komentarze

komentarze

PODOBNE WPISY