Zalety wprowadzenia oleju z rokitnika do diety i pielęgnacji

W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć wiele tradycyjnych produktów, znanych od lat, których zastosowanie dla zdrowia i urody odkrywamy w ostatnim czasie ponownie. Tak też jest z olejem z rokitnika. Był on wykorzystywany w leczeniu rozmaitych schorzeń przez wcześniejsze pokolenia, znalazł też zastosowanie w wielu współczesnych kosmetykach. Ze względu na skład staje się też cennym składnikiem odpowiednio zbalansowanej diety. Czym jest i kiedy warto stosować olej z rokitnika? Jeśli szukacie odpowiedzi na to pytanie, serdecznie zapraszamy do dalszej lektury.

Czym jest olej z rokitnika i co znajdziemy w jego składzie?

Rokitnik zwyczajny jest znany do wieków. Stosowali go starożytni Grecy, w księgach medycznych z VIII wieku opisali go tybetańscy mnisi. Krzew jest obecny w naszej przestrzeni publicznej – dziko rośnie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku oraz w Pieninach. Coraz częściej sadzi się go jako roślinę ozdobną w parkach i ogrodach prywatnych. a także powstają specjalne uprawy rokitnika, dzięki czemu wykorzystuje się go do produkcji artykułów spożywczych oraz kosmetyków.

Trzeba bowiem pamiętać, że zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 roku roślina ta została objęta częściową ochroną. Oznacza to, że w miejscach jego naturalnego występowania nie można zbierać owoców. Do sprzedaży i użytku mogą być wykorzystywane wyłącznie owoce pochodzące z zarejestrowanych upraw.

Rokitnik zwyczajny bywa nazywany rosyjskim ananasem. Roślina posiada niewielkie, podłużone owoce, z których na zimno tłoczy się drogocenny olej, stanowiący składnik wielu preparatów pielęgnacyjnych, stając się prawdziwym źródłem młodości.

Zalety wprowadzenia oleju z rokitnika do diety i pielęgnacji

W oleju z tej rośliny znajdziemy olbrzymie ilości składników aktywnych. Rokitnik jest bowiem cennym źródłem witamin, szczególnie A, B i C. Oprócz nich znajdziemy w nim flawonoidy, garbniki oraz związki fenolowe, które wpływają na zróżnicowane działanie oleju.

Kiedy warto stosować olej z rokitnika – zastosowanie rośliny w produktach leczniczych i kosmetycznych

Rokitnik ma wielostronne zastosowanie dla zdrowia i urody. Można go stosować zewnętrznie na skórę. Zawarte w nim antyoksydanty wyłapują rodniki, spowalniając procesy starzenia. Dzięki temu regularne stosowanie oleju pomaga zredukować zmarszczki, poprawić napięcie i nawilżenie skóry.

Olej pomaga łagodzić ból oraz obrażenia skórne takie, jak wszelkie otarcia, stany zapalne, wspiera gojenie ran. Wpływają na to garbniki, które mają działanie silnie antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Warto w tym miejscu wspomnieć też o znajdujących się w oleju związkach fenolowych, które wyróżniają właściwości dezynfekujące.

W rokitniku znaleziono aż 18 aminokwasów, mających olbrzymią rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Olej z rokitnika często używa się do użytku wewnętrznego. Stanowi wówczas wsparcie w leczeniu zgagi i stanów zapalnych żołądka (w tym na przykład wrzodów). Oprócz tego zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6) pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Stosuje się go z tego względu często w profilaktyce miażdżycy. Dostarczanie do organizmu kwasów omega przynosi wiele korzyści – wspiera pracę oczu oraz stymuluje mózg do działania, zmniejsza też ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Rokitnik w kuchni – z czym to się je?

Owoce rokitnika są często i chętnie wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać przetwory, między innymi: dżemy, soki, nalewki. Z kolei z suszonych liści przyrządza się napary, które pije się zamiast zwykłej herbaty.

Smak oleju z rokitnika jest bardzo intensywny, dlatego należy używać go z umiarem. Często jednak wykorzystuje się go do doprawiania sałatek oraz rozmaitych dań, w których zastępuje oliwę z oliwek tłoczoną na zimno. Może stać się na przykład podstawą aromatycznego sosu winegret.

Rokitnik zwyczajny – mnogość zastosowań

Nie da się ukryć, że mnogość właściwości rokitnika jest niesamowita. Roślina wpływa pozytywnie na zdrowie, urodę oraz samopoczucie. Bywa używana w kosmetykach, lekach, a także sprawdza się jako aromatyczny dodatek w kuchni.

Znajdujące się w jej składzie substancje aktywne sprawiają, że przetwory z rokitnika są cenione i chętnie wykorzystywane przez wszystkich, którzy szukają naturalnych superfoods. Zdecydowanie rokitnik zwyczajny i tłoczony z niego olej się do nich zaliczają.

***

Chcesz odżywiać się zdrowo? Odwiedź stronę SklepAgnex.pl i sprawdź, co powinieneś jeść, żeby zachować zdrowie i młodzieńczy wygląd przez długie lata.

Materiał zewnętrzny


Komentarze

komentarze