Kosmetyki z mocznikiem – niedocenionym składnikiem pielęgnacji anti-aging!

kosmetyki z mocznikiem

Mocznik, pomimo iż jest produktem przemiany materii, na pewno nie jest zbędny! Ten niepozorny składnik aktywny potrafi zdziałać cuda z naszą skórą. Wygładzi, nawilży, zmiękczy zrogowacenia, pomoże w AZS, łuszczycy, czy innych dermatozach. Sprawdź, dlaczego warto o nim pamiętać, jeśli zależy ci na opóźnieniu procesów starzenia.

Z zegarem biologicznym nie wygrasz, ale odpowiednia pielęgnacja pozwoli ci spowolnić zachodzące w skórze procesy starzenia. Jednym z podstawowych jej elementów jest utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia. Sucha, odwodniona skóra staje się szorstka, matowa, traci jędrność i ma większą skłonność do tworzenia się zmarszczek. Co więcej sucha skóra oznacza również osłabienie ochronnego płaszcza hydrolipidowego naskórka i zwiększoną wrażliwość na czynniki zewnętrzne. Najlepszym sposobem na zapewnienie skórze odpowiedniego poziomu nawilżenia jest dostarczenie jej substancji zawartych w Naturalnym Czynniku Nawilżającym (NMF). W jego skład wchodzą m.in. aminokwasy, kwas piroglutaminowy, mocznik, amoniak, kwas moczowy, składniki mineralne i cukry.

Mocznik, a poziom nawilżenia skóry.

Mocznik to składnik NMF, naturalnie występujący w skórze, co sprawia, że jest jedną z najskuteczniejszych, a przy tym bezpiecznych substancji nawilżających, stosowanych w kosmetyce. W przeciwieństwie do typowych substancji higroskopijnych, które wiążą cząsteczki wody, mocznik zatrzymuje wodę w skórze poprzez ograniczanie przeznaskórkowej utraty wody (TEWL) oraz wpływa na strukturę białek, dzięki czemu finalnie naskórek staje się bardziej „szczelny”. Niestety wraz z wiekiem ilość mocznika w korneocytach, czyli martwych komórkach warstwy rogowej naskórka, ulega zmniejszeniu. Skóra staje się bardziej szorstka, sucha, pozbawiona jędrności i łatwo się łuszczy. Aby temu przeciwdziałać trzeba dostarczyć go naszej skórze z zewnętrz – podczas codziennej pielęgnacji.

Co wpływa na skuteczność kosmetyków z mocznikiem?

Działanie mocznika na skórę zależy od 2 czynników:

Stężenia.

W mniejszych wykazuje działanie nawilżające, w większych – keratolityczne. W stężeniu powyżej 10% mocznik powoduje rozerwanie wiązań wodorowych keratyny, co umożliwia złuszczenie komórek warstwy rogowej, dzięki czemu zrogowaciała, szorstka skóra staje się bardziej miękka i gładka w dotyku. Dodatkowo, zmiękczona warstwa rogowa naskórka ułatwia przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry.

Charakteru podłoża kosmetycznego.

W przypadku formuł kosmetycznych typu „olej w wodzie” czas aktywnego działania mocznika po aplikacji wynosi do kilkudziesięciu minut. Przy formułach typu „woda w oleju” czas ten się wydłuża do kilku, a nawet kilkunastu godzin po aplikacji kosmetyku. Tym samym, jest on bardziej efektywniejszy – wnika głęboko i dłużej oddziałuje na naszą skórę.

Pielęgnacja suchej skóry ciała - AMADERM Balsam nawilżający (1)
Fot. Balsam nawilżający AMADERM UREA 1,5%, www.amaderm.pl

Dzięki lekkiej, natłuszczającej konsystencji szybko się wchłania, przywracając fizjologiczny płaszcz hydrolipidowy naskórka. W jego składzie znajdziemy składniki zawarte w NMF w tym m.in. mleczan sodu, który utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci i mocznik (w stężeniu 1,5%), który  działa intensywnie nawilżająco i sprawia, że skóra staje się bardziej jędrna i gładka, a dodatkowo ułatwia przenikanie składników aktywnych do głębszych partii skóry, Balsam zapewnia utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia i natłuszczenia – skóra staje się jędrna, bardziej elastyczna i wygładzona. A dodatkowo, kosmetyk intensywnie zmiękcza szorstką skórę, dzięki czemu znika nieprzyjemne uczucie napięcia. Balsam jest także bezpieczny dla kobiet w ciąży, co potwierdzają przeprowadzone badania toksykologiczne.

Zastosowanie kosmetyków z mocznikiem u osób starszych i z atopowym zapaleniem skóry, pozwala skutecznie wyeliminować symptomy suchej, przesuszonej skóry.

Materiał partnera


Komentarze

komentarze